keskiviikkona, elokuuta 31

Happamia, sanoi kettu

Äidin tuomista, vielä osittain kypsymättömistä, pihlajanmarjoista syntyi punertavaa herkkua. Pakkasessa on vielä hieman peuran ja poron lihaa, täydennystä niihinkin tarvitaan. Pihlajanmarjahyytelö on parhaimmillaan riistaruuan kanssa.


Pihlajanmarjahyytelö

0,5 kg pihlajanmarjoja
2 dl vettä
5 dl sokeria

* Pese marjat hyvin. Huuhtele ensin tertut, riivi marjat irti ja pese ne vielä kertaalleen hyvin.

* Kaada marjat kattilaan ja lisää vesi. Keitä 10-15 minuuttia.

* Siivilöi mehu. Jos haluat kirkasta hyytelöä, älä riko marjoja.

* Lisää sokeri. Keitä mehua edelleen hiljaisella lämmöllä 10-15 minuuttia.

* Tee hyytelökoe. Kaada mehua kylmälle lautaselle ja vedä siihen lusikalla vako. Jos vako umpeutuu, jatka keittämistä vielä hetki.

* Kuori vaahto hyvin pois. Kaada mehu puhtaisiin ja kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansilla. Jäähdytä huoneenlämmössä ja laita sitten vasta viileään säilöön. Jos mehu ei hyydy huoneenllämmössä, täytyy sitä keittää uudelleen.

* Marjoja ei kannata keittää liian kauaa, sillä pektiini hajoaa keitettäessä. Hyytelöön käyvät raa´atkin marjat, sillä raaoissa marjoissa on enemmän pektiiniä kuin kypsyneissä. Hyydyttäminen onnistuu raaoilla marjoilla tavallisella sokerilla, mutta jos hyytymistä ei tapahdu, voit lisätä mehuun keittämisen loppuvaiheessa desin verran hyytelösokeria tai Melatin-hyytelöimisainetta pakkauksen ohjeen mukaisesti. 

* Mausta halutessasi konjakilla, joka lisätään mehuun loppuvaiheessa, noin desin verran keitettyä mehulitraa kohti. Keittämisen ajaksi voit myös tiputtaa sekaan vaniljatangon.

Ei kommentteja: