Sivut

keskiviikkona, huhtikuuta 25

Erilaiset raskausviikot


Sitä helposti luulisi, että raskaus perheessä, jossa on kauan toivottu ja yritetty saada lasta hoitojenkin kautta, olisi lopulta spontaanisti onnistuessaan hyvä asia. Että tieto ja kokemus siitä, että raskautuminen onnistuu ilman lääkäreiden ja lääkkeiden apua, nostaisi itsetuntoa ja eheyttäisi tavalla, jota ei osaa sanoin edes kuvata. Varsinkin silloin, kun todetaan, että munasolu on kypsynyt ja irronnut ja kulkenut läpi sen munanjohtimen, joka aiemmissa tutkimuksissa on todettu tukkeutuneeksi ja joka alkujaan oli syynä hoitojen aloittamiselle. Että todellinen ihme ja kliinisesti todettu mahdottomuus on oikeasti tapahtunut. Meille.

Se ei ole hyvä asia. Ei ollenkaan. Olemme sen nyt oppineet. Olemme oppineet kantapään kautta sen, että jatkossa ei lasta enää yritetä luomuna, jos jatkoa enää tulee. Jos joskus raskaus lähtee käyntiin, siihen tulee kuulumaan ylimääräisiä verikokeita ja lääkärikäyntejä silläkin uhalla, että niitä varten pitää ottaa lainaa tai lähteä omaisuutta myymään. Jos raskautumisen mahdollisuus vielä joskus on olemassa ja saamme yrittämiselle ja hoitojen jatkamiselle luvan, on se lottovoitto. Siltä minusta juuri nyt tuntuu. Kun olen aiemmin oppinut ajattelemaan niin, että olen etuoikeutettu ja onnekas saadessani mahdollisuuden lapsettomuushoitoihin, on se onnekkuus nyt vaakalaudalla toistaiseksi. Aiemmin vaikeaksi koettu odottaminen hoitojen etenemisen suhteen, lääkityksen onnistumisen suhteen, kropan hoitovasteeseen, hoitojen onnistumiseen, keskenmenon pelkoon ja epävarmojen viikkojen ylipääsemiseen ja koko raskauden kulkuun, siihen että saa lapsen syliin, eivät nyt tunnu ollenkaan niin suurilta kuin tämä odotus. Odotamme lupaa raskauden yrittämiseen eikä sille odottamiselle ole olemassa aikataulua. Pelkään, että ikä ajaa minusta ohitse ennen kuin lupa ehkä joskus tulee. 

Mieli on niin täynnä ajatuksia ja sydän tunteita, että en osaa niitä kovin järkevästi kirjoittaa ylös. Saati että osaisin puhua asiasta. Emme ole kertoneet tästä vielä muille. Anoppi tietää hieman, sillä hänen apuaan tarvittiin lapsenhoidossa, kun jouduin sairaalaan osastolle viime viikolla ja tällä viikolla ravaamaan lisätutkimuksissa. On jotenkin vaikeaa löytää sanoja edes itselleen, miten osaisinkaan aloittaa asiasta kertomisen? Sen aika tulee joskus, kun tästä hieman tasaannun ja saamme kahden kesken asiaa käsiteltyä enemmän. Sen ajan täytyy tulla, sillä en jaksa tätä kaikkea ajatusten ja kysymysten tulvaa enää mielessäni pitää. Kirjoitan asiasta tänne, että pääsen jotenkin itseni kanssa eteenpäin.

*******

Kaiken kiukun, itkemisen, harmituksen, pettymyksen, järkytyksen ja pelon jälkeen sain viime viikolla kuulla lääkärissä niitä hyviä uutisia. Tähän sairauteen liittyen niin hyviä kuin nyt tässä vaiheessa voi olla. On kevyempi olla, mutta edelleen nuo samat tunteet jylläävät lujaa. Ei niihin kai auta muu kuin aika, päivä ja hetki kerrallaan eteneminen, tilanteen seuraaminen testein ja se tärkein, armollisuus itseä kohtaan. Onneksi kotona on isompi mies ja sylissä se pienempi,  jotka tekemisellään ja elossa olemisellaan saavat minut tuntemaan itseni jonkin arvoiseksi. Tärkeäksi, välttämättömäksi. Tarpeeksi rohkeaksi, jotta jotenkin tämänkin asian ylitse jaksan ja pääsen.

*******

RV 1: Tammikuu. Suunnittelukäynti klinikalla pakastealkioiden siirtoa varten. Lääkäri ehdottaa siirtoa saman tien, mutta päätämme odottaa vielä muutaman kuukauden. Nyt harmittaa.

RV 3: Oireet alkavat vahvoina, epäilys raskaudesta.

RV 4: Negatiivinen raskaustesti. Oireet vahvistuu, olo ajoittain kamala.

RV 5: Positiivinen testi. Soitto neuvolaan ja klinikalle. Pari päivää myöhemmin ensimmäinen kirkas vuoto ja kovemmat vatsakivut, jotka loppuvat muutaman tunnin päästä.

RV6:  Useita varmistustestejä vahvoine viivoineen. Maha turpoaa ja äitiysfarkut tulee kaivettua esiin. Tiputtelua.

RV 8: Maaliskuu. Klinikalla alkuraskauden ultra, jossa todetaan epämääräinen raskaus ja epäillään rypäleraskautta. Hcg on kuitenkin viikkoja vastaavalla tasolla ja normaali, joten päädytään lääkkeelliseen tyhjennykseen kotona. 

RV 9: Uusi ultra klinikalle, sillä tuntuu, ettei tyhjennys tapahtunut kunnolla. Kohdussa hieman materiaalia, joka lääkärin mukaan tulee itsekseen ulos eikä kaavintaa tarvita. Lähdemme ulkomaan matkalle reiluksi viikoksi.

RV 10: Raskausoireet nostavat uudelleen päätään.

RV 11: Positiivinen testi. Virtsatieinfektio. Oksettaa.

RV 12: Huhtikuu. Viivat testeissä vahvistuvat, herää epäily uudesta raskaudesta. Äkillisiä, rajumpia verenvuotoja hyytymineen, jotka muistuttavat edellisen raskauden hematoomasta. Silti, testit vahvasti positiivisia.

RV 14: Keskenmenon jälkitarkastus, jossa todetaan, että kohdussa ei ole alkiota vaan raskausmateriaalia edelleen. Lääkäri kertoo rypälemäisistä muodostumista ja tekee lähetteen verikokeisiin ja kaavintaan seuraavalle päivälle. Kaavinta tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä ja materiaali menee patologille tutkittavaksi. Muutaman päivän päästä menen osastolle virtsatieinfektion vuoksi ja tapaan lääkärin, joka kertoo rypäleraskauden todetuksi. Lähetteitä tutkimuksiin, kysymyksiä, hämmennys.

RV 15: Verikokeet ja keuhkoröntgen. Tiedon hakemista netistä. Lääkärikäynti, jossa todetaan keuhkojen olleen puhtaat ja hcg-arvon romahtaneen kunnolla viikon takaisesta. Kohtu on toipunut hyvin kaavinnasta.  Vielä on epäselvää se, onko rypäleraskaus täydellinen vai epätäydellinen. Sen tiedon saamiseen menee vielä viikkoja. 

RV 16 eteenpäin: Verikokeet viikoittain. Kun hcg on laskenut alle 5 yksikön, todetaan tämä raskaus päättyneeksi ja alkaa kuuden kuukauden varoaika. Hcg-arvoa seurataan silloin kuukausittain ja jos se ei nouse, puolen vuoden päästä voi aloittaa lapsettomuushoidot.

*******

Tällä hetkellä on tilanne siis hyvä. Suunta voi kuitenkin muuttua, sillä kohtuun on jäänyt istukan soluja, joiden käyttäytymisestä ei kukaan tiedä. Riskinä on rypäleraskauden muuttuminen istukkasyöväksi tai invasiiviseksi, jolloin soluja on tunkeutunut kohtulihakseen ja sen läpi ja siten päässyt muualle kehoon. Jos hcg-arvojen lasku hidastuu, pysähtyy tai lähtee nousuun, aloitetaan uudet tutkimukset, joilla pyritään selvittämään syövän mahdollisuus. Sitä ei välttämättä kehity arvojenkaan noustessa, jolloin on kuitenkin aiheellista aloittaa sytostaattihoidot. Syövän ilmaantuessa hoidot määräytyvät sen mukaan miten vakavaa se on etäpesäkkeiden sijainnin ja laajuuden perusteella sytostaattihoidoista kohdunpoistoon, sädehoitoihin ja etäpesäkkeiden leikkauksiin saakka.
Jos (ja kun) kaikki käy hyvin ja pääsemme jatkamaan hoitoja ja ne onnistuvat ja raskaus lähtee käyntiin, tullaan raskauden kulkua seuraamaan tiiviimmin mm. verikokeiden ja ultrien kautta. Rypäleraskauden uusimisen mahdollisuus on 1:76, kun sen on sairastanut kerran. Seurantaa tehdään myös lapsen syntymän jälkeen.

Jos jotakuta kiinnostaa lukea tarkemmin, ohessa on linkki lääketieteelliseen artikkeliin aiheesta. Aika selkeästi ja helppotajuisesti kirjoitettu, vaikka muutama sana pitikin selvittää.

*******

Tästä lähtien taidan lotota viikoittain. Niin ”onnekas” olen tämän raskauden suhteen ollut. Ensin munasolu raivaa tiensä kohtuun tukkeutuneen johtimen kautta, mikä on todettu mahdottomaksi. Sen jälkeen se hedelmöittyy ja lähtee jakautumaan ja kiinnittyy, mitä on yritetty saada tapahtumaan neljän vuoden ajan. Raskaus ei ole normaali vaan kehittyy rypäleraskaudeksi, jota todetaan länsimaissa 1:1000 raskautta kohden. Toivottavasti minulla todetaan olevan epätäydellinen versio sairaudesta (3-4 % rypäleraskauksista), sillä sen riskit kehittyä istukkasyöväksi ovat paljon pienemmät kuin täydellisen. 

Pitäkää peukkuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti