tiistaina, joulukuuta 21

Joulua

Hiljalleen laskeudun tunnelmaan.
Huomaan pieniä asioita.
Ilahdun tinteistä parvekkeella,
kuusen valoista,
suunnittelen ruuanlaittoa 
ja nukahdan avautuvien hyasinttien tuoksuun.


Tänä vuonna joulu tuntuu jotenkin erilaiselta kuin ennen. Kotona olosta huolimatta valmistelu jää viimeisille päiville, ei ehkä kuitenkaan ihan niin viime tippaan kuin ennen. Vaikka mitään erikoista ei kahden hengen pieneen kaksioon tehdäkään, on mukavaa ihastella parvekkeella loistavaa kuusta, kokkailla erilaisia jouluruokia, kääriä ne muutamat hankitut lahjat pakettiin ja soittaa kokoelmista joululevyjä aamusta iltaan.

Ostin jopa kaupasta muutaman joulukoristeen ja askartelin ulko-oveen kranssin. Suren kynttelikön kärähtänyttä lamppua ja ikävöin sen tuottamaan valonkajastusta keittiöön. Aiemmin olen inhonnut kynttelikköjä ylitse kaiken.

Viikonloppu vierähti ruokakaupoilla ja jouluostoksilla. Kävimme istumassa iltaa anopin luona ja sunnuntaina ajelimme uudellavanhalla autolla appiukon, miehen tädin ja tulevan isomummun luo muutaman sadan kilometrin päähän viemään joulukukkia. Siinä matkalla pyörähdimme miehen lapsuuden mummolan maisemissa, kuvaamassa ja katsomassa paikkoja, joihin ei enää vuosikymmeneen ole ollut asiaa. Etsimme kylän hautausmaalta miehen mummin ja ukin haudan ja veimme sinne kynttilät palamaan. Pieni, mutta aikas tunnepitoinen hetki.

Viimeiset päivät ennen joulua kuluvat siivotessa ja kokatessa. Matot ovat parhaillaan kellarissa kuivumassa, tänään pestään lattiat ja myöhemmin sauna. Laatikot, limput, sinappi, kalja ja piparit valmistuvat perinteen mukaisesti joulunpyhiä varten. Aatto vietetään minun vanhempieni luona ja sinne olen luvannut omana osuutenani tuoda laatikot, limput ja sinapin.

Tänään tein piparitaikinan tasaantumaan huomista paistoa varten oman isoäidin reseptin mukaan. Minulla on ollut hyllyssä jo vuosia muutama vanha keittokirja 40-luvulta ja nyt lähdin niitä ajatuksella lukemaan reseptien vertailu mielessä. Sieltähän paljastui todellisia löytöjä; isoäidin kirjoittamia reseptejä kommentteineen reseptien viereen ja erillisille lapuille kirjoitettuna. Näiden on pakko olla hyviä, niin reseptin taaksekin on kirjattu.


Olen nauttinut näistä päivistä. Kotonaolosta ja tekemisestä jatkuvan miettimisen sijaan. Pienestä näpertelystä ja fiilistelystä, hiljentymisestä ja rauhoittumisesta. Ajatukset ovat vahvasti menneisyydessä; siihen kuuluvissa ihmisissä ja tapahtumissa, muistoissa, ikävässä ja onnesta siitä, että muistoja on.

4 kommenttia:

EmmyAurora kirjoitti...

Hyvää Joulua, Poplar! <3

Mafalda kirjoitti...

Mä olen kade =D

Ihanaa joulunaikaa!

Anonyymi kirjoitti...

Oikein Ihanaa Joulua Teille Kolmelle!!

-Puuhis-

PS: silityksiä masulle ;)

Tuuli kirjoitti...

Kuulostaa ihanalle :-). Olen ihan oikeassa: nyt on tosiaan aika unohtaa kaikki menneen vuoden hurjat käänteet, ja keskittyä vain nauttimaan ja olemaan onnellinen. Oikeastaan on aika tehdä niin muutenkin, mutta joulu tarjoaa siihen ihan erityisen mahdollisuuden. Ihanaa joulua teille kolmelle - ja suloisille karvakuonoille! :-)